ŽIVOTINJSKA FARMA

“Životinjska farma“ je druga predstava Studija glume „Maska“ u kojoj je glumilo 76 polaznika „Maske“. Premijerno je izvedena u maju 2011. godine, u režiji Predraga Stojmenovića. Predstava se nalazi na stalnom večernjem repertoaru KC Rakovica.

Tekst: Džordž Orvel

Režija: Predrag Stojmenović

Asistent reditelja: Janko Cekić

Izbor muzike: Predrag Stojmenović

Producent: Miloš Lazić

Organizator: Jasmina Senić

O PISCU

Erik Artur Bler, poznatiji pod književnim imenom Džordž Orvel, stekao je slavu u romanima (među kojim ase posebno ističu „Životinjska farma“ i „1984-ta“ ),kritikama, političkim i literarnim radovima. Orvel se smatra jednim od najpoznatijih engleskih esejista 20. Veka.

„Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost; Onaj ko kontroliše sadašnjost kontroliše prošlost.“

„Tragična situacija ne nastaje kada je vrlina poražena, nego kada čovek oseća da je plemenitiji od sile koja ga je uništila.“

„Čovek ne zavodi diktaturu kako bi sprečio revoluciju; Čovek izvodi revoluciju kako bi sproveo diktaturu.“

„Rat protiv druge države se vodi samo kada klasa imućnih proceni da će profitirati iz njega.“

„U naše vreme nama ničega što je oslobođeno politike. Sva pitanja su politička, a sama politika je gomila laži, izgovora gluposti, mržnje i šizofrenika“

(Džodž Orvel)

O REDITELJU

Predrag Stojmenović, rođen je 1974.godine u Beogradu. Pozorišnu i radio režiju diplomirao je Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Umetnički direktor Omladinskog pozorišta Dadov od 2000. godine. Asistent na Katedri za glumu Akademije umetnosti od 2001. godine. Mentor u više međunarodnih pozorišnih radionica. Režirao više od trideset predstava u profesionalnim pozorištima Srbije.