Gluma

Naš program škole glume temelji se na dubokom proučavanju glumačkih elemenata poput radnje, lika i žanra. Učenici će istraživati različite dramske radnje kako bi razvili sposobnost razumevanja i interpretacije scenarija. Posebna pažnja se posvećuje analizi likova, čime se učenici podstiču da razvijaju autentične i kompleksne interpretacije svojih uloga.

Raznovrsnost žanrova, uključujući komediju, dramu, tragediju i druge, omogućava učenicima da stvaraju različite atmosfere i tonove u svojim performansama. Rad s tekstovima velikih svetskih i srpskih pisaca poput Šekspira, Čehova, Nušića, Simovića i Sterije Popovića pruža priliku za istraživanje različitih stilova pisanja, dublje razumevanje vremenskih i kulturnih konteksta, te usvajanje različitih jezičkih izraza.

Vezbe individualnog i partnerskog rada doprinose razvoju glumačkih veština, istovremeno omogućujući učenicima da se fokusiraju na lični izraz i sinergiju unutar ansambla. Vežbe emocionalnog pamćenja i transformacije podstiču razumevanje različitih emocionalnih stanja i sposobnost prepoznavanja i rekreiranja tih stanja tokom izvođenja.

Naš pristup glumi podrazumeva sveobuhvatan pristup razumevanju umetnosti izražavanja, pružajući učenicima osnovu koja im omogućava da se razvijaju kao svestrani i autentični umetnici.

 

 

Gluma je umetnost koja otvara vrata mašte. Ona nije samo izvođenje na sceni to je duboko uronjen proces razumevanja, interpretacije i doživljavanja likova i situacija. Glumci nisu samo izvođači, već kreativni interpretatori, nosioci emocija i spona između priče i publike.

U osnovi, gluma je veština donošenja likova i priča zaista živim. To uključuje razumevanje motiva likova, njihovih unutrašnjih sukoba i odnosa s drugim likovima. Glumci ne samo da uče tekst, već i istražuju dubine ljudskih emocija, tražeći autentične načine kako ih preneti na publiku.

Gluma nije ograničena samo na reči. To je fizički, emocionalni i intelektualni napor.

Vežbe disanja, kretanja, rad na dikciji  čine samo deo široke palete tehnika koje glumci usvajaju kako bi stvorili uverljive i snažne performanse.

Učenje umetnosti glume uključuje rad s različitim žanrovima, tekstovima velikih pisaca i raznovrsnim likovima.