Upis
       

Rodoljupci

Premijera predstave „Rodoljupci“ bila je u aprilu 2012. godine u pozorištu „Pinokio“. „U Rodoljupcima ličnosti, ili još bolje antiličnosti, ne junaci nego antijunaci, menjaju svoja politička ubeđenja zavisno od toga koja je zaraćena strana u buni u prednosti. Kako koja dolazi na scenu tako se menjaju i znamenja, srpske i mađarske kokarde, koja Smrdići i ostali nose na svojoj odeći, odnosno na svojim kostimima koji nisu samo pozorišni. 
Istorijska zbilja se pretvara u komičnu igru.“

(Jovan Sterija Popović)
Tekst: Jovan Sterija Popović

Režija: Slobodan Ćustić

Asistent reditelja: Aleksandra Albijanić
O piscu

Jovan Sterija Popović. Smatra se osnivačem srpske drame. Jedan je od najboljih i najistaknutijih srpskih komediografa. Iako se smatra osnivačem srpske drame, on je mnogo važniji kao komediograf jer se tu tek sa uspehom ogledao njegov književni talenat. Prva mu je komedija „Laža i paralaža“, zatim „Tvrdica“, „Pokondirena tikva“ i „Zla žena“, sve komedije karaktera. Od komedija naravi najbolje su mu: „Ženidba i udadba“, „Kir Janja“, „Rodoljupci“ i „Beograd, nekad i sad“. Pored toga, napisao je i nekoliko pozorišnih igara manjeg značaja, šaljive ili satirične sadržine.
O reditelju

Slobodan Ćustić je glumio u preko 60 filmova jugoslovenske produkcije, ali najpoznatija mu je uloga naslovnog lika u filmu „Kuduz“. Pored glumačkog angažmana, iza sebe je ostvario i 15 režija. Stalni je član Beogradskog dramskog pozorišta.